De maatregelen om de corona crisis te beheersen, hebben verregaande consequenties voor het bedrijfsleven. Gevolgen hiervan zijn onder meer vraaguitval, debiteuren die niet betalen en productieproblemen. De Overheid heeft hier wel regelingen bekend gemaakt om MKB ondernemers tegemoet te komen.

Wat zijn de maatregelen

De Nederlandse overheid verruimt de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling. Dit is één van de maatregelen die de Overheid heeft genomen om de economische gevolgen van de huidige crisis op te vangen. De overheid wil hiermee voorkomen dat bedrijven die geraakt worden in liquiditeitsproblemen komen.

De BMKB kan gebruikt worden door bedrijven als overbruggingskrediet of verhoging van het rekening courant-krediet. De verruiming is essentieel voor de liquide positie van de kleinere ondernemers die inkomsten mislopen door deze crisis.

De Overheid staat via het BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat het makkelijker wordt om krediet aan te trekken. De bank krijgt meer zekerheden hierdoor en daardoor zal zij eerder bereid zijn een lening te verstrekken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit krediet.

De maatregelen van de overheid zijn er op gericht om de toegang tot krediet voor bedrijven te verbeteren. Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van de borg in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Hierdoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Bovendien is de regeling nog verder verruimd, zodat het ook toepasbaar is op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten.

Advies voor je bedrijf

Belangrijk voor banken is wel om te zien hoe deze crisis zijn weerslag heeft op uw bedrijf, wat er nodig is voor uw bedrijf om deze crisis door te komen en hoe de vooruitzichten zijn voor de toekomst van uw bedrijf. Wij kunnen u helpen om een plan op te stellen om te kijken of deze regeling iets voor u kan betekenen of dat er eventueel andere mogelijkheden zijn om uw bedrijf hierbij te helpen.

Voor Zeeuwse bedrijven is het de komende 3 maanden mogelijk om bij Impuls Zeeland een voucher aan te vragen waarin een deel van de kosten voor het inhuren van een financieel adviseur worden vergoed.

Meer informatie over financieringen tijdens de corona crisis? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.