De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Nederlandse overheid heeft een heel pakket van maatregelen en regelingen hiervoor afgegeven. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Wat kun je doen om toch door deze crisis heen te komen?

De maatregelen van de overheid zijn er op gericht om toegang tot krediet voor bedrijven te verbeteren. Ook worden de aflossingsvoorwaarden voor kleinere bedrijven voor microkredieten via Qredits versoepeld. Door de problematiek wordt er 6 maanden uitstel van aflossing aangeboden. Ook is de rente in die periode verlaagd naar 2%. Voor MKB en grotere bedrijven is de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) beschikbaar. Hiermee kunnen zij makkelijker leningen afsluiten die voor 50% door de staat worden gegarandeerd.

Ook de banken dragen hun steentje bij: gezonde bedrijven krijgen van een aantal banken 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat hierbij om klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank. Met de maatregelen willen zij vooral kleine ondernemers wat lucht bieden.

Ook is het makkelijker en aantrekkelijker gemaakt om krediet aan te trekken. Belangrijk voor banken is wel om te zien hoe deze crisis zijn weerslag heeft op je bedrijf, wat er nodig is voor je bedrijf om deze crisis door te komen en hoe de vooruitzichten zijn voor de toekomst van je bedrijf.

Een aantal tips voor MKB ondernemers om grip te houden op de situatie:

  • Maak een liquiditeitsplanning. Wat wordt er verwacht qua inkomsten en uitgaven. Hierdoor wordt duidelijk waar er eventueel een knelpunt komt.
  • Zit kort op het werkkapitaal. Zorg ervoor dat de openstaande debiteuren op tijd betalen of kijk naar mogelijkheden om dit ‘naar voren te trekken’.
  • Zorg voor tijdige facturatie van eventuele onderhanden werk en nog te factureren posten.
  • Kijk goed vooruit naar de orderportefeuille. Wat zijn de veranderingen in de verwachtingen in deze situatie qua verkoop. Pas hier de (liquiditeits-)planning op aan.
  • Ga aan de hand van de liquiditeitsplanning in gesprek met crediteuren en financiers. Ga in overleg hoe en wanneer je wel aan je verplichtingen kunt voldoen.
  • Maak gebruik van alternatieve financieringsmethoden.
  • Neem niet alleen financiële maatregelen, maar kijk organisatie breed. Is er bijvoorbeeld op organisatorisch of commercieel vlak nog winst te behalen?

Wij kunnen je helpen om een plan op te stellen om te kijken of deze regelingen iets voor je kunnen betekenen of dat er eventueel andere mogelijkheden zijn om je bedrijf hierbij te helpen.

Voor Zeeuwse bedrijven is het de komende 3 maanden mogelijk om bij Impuls Zeeland een voucher aan te vragen waarin een deel van de kosten voor het inhuren van een financieel adviseur worden vergoed.